Η ιστορία του ραδιοφώνου ξεκινάει το 1873 όταν ο Τζέιμς Μάξγουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο. Το 1883 ο Hertz επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα.
Το 1895, ο Αλεξάντερ Ποπόφ ο οποίος θεωρείται πατέρας του ραδιοφώνου, κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς.
Περίπου το 1897, ο Μαρκόνι επαληθεύει τα πειράματα του Hertz και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3 χλμ!
Παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 στη Νέα Υόρκη, ο Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Και έτσι κάπως ξεκινάει η εξέλιξή του .
Ο Φρανκ Κόνραντ, ο οποίος ήταν μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό, τυχαία βγαίνει στον αέρα για να μεταδώσει αποτελέσματα αγώνων. Αυτό τον καθιστά ουσιαστικά πατέρα του ραδιοφώνου αφού μετά από αυτή την κίνηση του ξεκίνησαν και οι πρώτες ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Έτσι, το 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Αμερική ο οποίος λειτουργεί ακόμα & σήμερα.
Στην Ελλάδα , ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη την 25η Μαρτίου του 1928 με πρωτοβουλία του ραδιοηλεκτρολόγου Χρήστου Τσιγγιρίδη, μεταδίδοντας εκπομπές για 20 χρόνια. Στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β’ ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.
Το ραδιόφωνο αποτελεί ένα μέσο έκφρασης, διασκέδασης, ενημέρωσης, επικοινωνίας.
Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός χωρίς αυτό.
Η ικανότητα του να μεταδίδει συναισθήματα και πληροφορίες μέσω της φωνής και του ήχου το κάνει μοναδικό.
Συνδυάζει τον ρομαντισμό με την ισχυρή επιρροή του μεταδίδοντας γεγονότα & καταστάσεις.
Ο εκφωνητής γίνεται μέρος της ζωής του ακροατή. Μπορεί με την φωνή του, με μια παύση που θα κάνει να δημιουργήσει συναισθήματα σε εκείνον που τον ακούει.
Μέσω του ήχου δημιουργεί εικόνες, ξυπνάει αισθήσεις & αναμνήσεις.
Είναι παρέα τις μοναχικές στιγμές, μια αόρατη αγκαλιά, ένας τρόπος διασκέδασης, μια πηγή ενημέρωσης.
Το ραδιόφωνο είναι τέχνη! Ένας κόσμος φτιαγμένος από ήχους, λέξεις & σιωπές…
Πηγή: el.wikipedia.org
Άννα Νικολέττου